Càritas Mallorca va celebrar el passat 11 de febrer la II Jornada de Formació amb el títol Cridats a Ser Comunitat. Com treballar-ho a la pràctica. Al voltant de 170 persones, voluntàries i professionals i alguns preveres acudiren al Col·legi San Cayetano que, per segon any consecutiu, va cedir generosament les seves instal·lacions per a la ocasió. La jornada tenia per objectiu enfortir el compromís com a agents de Càritas i reforçar-ne lactitud comunitària, reflexionar i aprofundir sobre aquest caminar junts per tal de complir el valor i el mandat dacompanyar i ser acompanyats.
La trobada estava emmarcada dins la campanya institucional denguany, que ens crida a ser comunitat. A lentrada del pavelló, els assistents pogueren trobar pel camí diferents obstacles (barreres, murs, tanques…) que simulaven les dificultats que tenen moltes persones avui dia per a exercir els seus drets bàsics com a éssers humans. La campanya Cridats a ser comunitat ens qüestiona si realment lacció com a agents de Càritas, com a ciutadans del món, ajuda a rompre aquestes barreres i fa que construïm una comunitat parroquial, un barri, un poble, un món, una casa comuna on tothom hi tingui cabuda.
La jornada va comptar amb la ponència de Daniel Jover Torregrosa, mestre, educador i emprenedor social, assessor d’educació i ocupació de diverses institucions públiques i privades, membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, de la Universitat Rural Paulo Freire de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i de la Fundació Roca i Galès, autor i coautor de diferents publicacions. Amb una gran experiència en treball comunitari, a la seva ponència, Daniel Jover donà algunes pautes i criteris per dur endavant lacció social i comunitària.
Com totes les trobades de formació, la jornada de Càritas també serví per posar en comú i compartir idees i accions que es duen a terme des dels diferents territoris i projectes. Després de la ponència i un berenar amb productes de comerç just, es varen dur a terme uns tallers de grup amb l’objectiu danalitzar aquelles accions i actituds que ens ajuden a fer comunitat. La jornada va concloure amb una performance per a reflexionar damunt els estereotips i prejudicis que sorgeixen davant daquell que és diferent i com cal mirar més enllà i veure lessència de la persona.
Després de la pregària final dirigida pel Delegat Episcopal per a l’Acció Social, Mn. Guillem Vaquer, acabaren el dia amb un dinar compartit.