Càritas Mallorca ha presentat avui matí la seva memòria 2015, amb el lema de la Campanya Institucional ‘Practica la Justícia, deixa la teva empremta’ com a portada, posant en relleu ‘la teva, la meva… lempremta de tots’, és a dir, lesforç de les persones voluntàries i dels treballadors de Càritas Mallorca per acompanyar als qui es troben en situació de pobresa i exclusió social i laposta per una transformació social cap a una societat més inclusiva. La presentació daquesta memòria semmarca ‘en un context marcat per contravisions i contraposicions a nivell polític, social i econòmic’.
En aquest sentit, i a nivell polític, han destacat la recuperació dalguns drets abolits la legislatura passada, com per exemple laccés a la sanitat pública. Però a nivell estatal i europeu ‘es viuen moments dimmobilisme absolut, tal és el cas de la situació de les persones que es troben en demanda de refugi per protegir la seva vida de la guerra, la violència i la fam’.
A nivell econòmic, sembla que cada vegada hi ha més possibilitats de treball en el nostre territori dedicat al turisme però les condicions laborals dels treballadors segueixen sent molt precàries. Ja parlam de treballadors pobres, i les exigències per a laccés al mercat de treball cada vegada són més elevades (actualment a es demana algun idioma estranger a les persones que treballen com a cambreres de pisos a lhosteleria), dificultant més laccés a aquelles persones amb poques eines per a desenvolupar-se al món ‘normalitzat’.
Dades sobre les persones ateses
Latenció directa que sha fet de forma descentralitzada, tant a Palma com a Part Forana, principalment a través de les parròquies però també a través dels diferents programes i projectes de Càritas, ha arribat a un total de 9.562 persones. Aquesta dada suposa una minva en latenció del 37% respecte de lany anterior.
La distribució per programes: Acció de Base, desenvolupat prioritàriament des de les parròquies i per tant molt més territorial i comunitari, arriba a un total de 4.284 persones ateses i acompanyades des de:
Treball individual i familiar, 3.611 persones
Treball grupal i comunitari, 1.528 persones
Accions que tenen a veure amb el Treball i lEconomia Social i Solidària que shan desenvolupat més a nivell diocesà i han arribat a un total de 1.764 persones, el que suposa un creixement dun 106% respecte de lany passat. Totes aquestes persones han estat ateses i acompanyades des de:
Formació, 478 persones
Ocupació, 142 persones
Orientació, 1.182 persones
Intermediació, 308 persones
Pel que fa a la intermediació es important destacar el contacte i col·laboració amb 61 empreses i 420 empleadors, amb 276 persones que han aconseguit un treball.
Quant al perfil de sol·licitant, segueix la tendència en quant a un creixement de les dones respecte dels homes com a sol·licitants dajuda o afectades per la situació de pobresa i/o exclusió, arribant en aquesta ocasió al 589% (lany passat era el 57%). Així els homes sols resulten un 411%.
Pel que respecta a ledat, el gruix més gros continua essent el col·lectiu de persones adultes entre els 30 i 54 anys, que representen el 524% de les persones ateses. També és cert que hi ha un bon nombre de menors dedat, el 195% i daquests el 188 en edat escolar.
Les persones ateses per Càritas durant aquests anys de crisi han anat canviant en la mesura que la crisi es feia més fonda i colpia diferents col·lectius. Daquesta manera hem vist com persones migrants han retornat als seus països dorigen o provant sort a altres indrets, sha incrementat el nombre de persones mallorquines amb un agreujament de la seva situació de pobresa o exclusió.
El 374% de les persones ateses són dorigen espanyol, nombre que ha disminuït respecte de lany passat que era el 42%, mentre que el 475% prové daltres països. Entre aquests cal destacar el 229% de persones procedents dÀfrica i Orient Mitjà i el 214% de Llatinoamèrica i Carib. En menor proporció hi ha els procedents dEuropa que sols arriben a un 2% i els dÀsia que representen un 1%. Del conjunt de les persones ateses, el 628% són famílies i tenen fills. El 456% daquestes famílies són parelles amb fills i el 172% són famílies monoparentals.
Ingressos i despeses
Durant el 2015, lentitat ha tengut uns ingressos de 3.196.513,23 , provinents de lactivitat propia, administración pública i altres institucions que hi col·laboren. Quant a les despeses, han estat lleugerament superiors a lanys superiors, amb un total de 3.632.262,95 .
Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=CÀRITAS_MALLORCA_VA_ATENDRE_9.562_PERSONES_DURANT_2015&¬icia_id=9011