Les entitats d’acció social de l’Església a Espanya Cáritas, CONFER i Justicia y Paz que integram la xarxa intraeclesial Migrants amb Drets i que som presents a ambdós costats de la frontera de Ceuta expressam el nostre dolor pels successos ocorreguts la matinada de l’1 de gener al perímetre de la tanca fronterera entre la Ciutat Autònoma de Ceuta i el Marroc.
Consideram que les mesures i actuacions adoptades entorn de la frontera únicament aconsegueixen incrementar encara més si cap el sofriment, dolor i mort de les persones migrants i dels sol·licitants de protecció internacional.
Creix la nostra impotència davant les esperances truncades d’aquestes persones, que, en la seva penosa travessia de milers de quilòmetres pel cor de lÀfrica, porten a les seves esquenes un llarg historial d’abusos, agressions i precarietat extrema, mentre esperen l’ocasió d’arribar a Europa a la recerca d’un futur de dignitat i drets per a ells i les seves famílies.
Necessitam un model de gestió de fronteres que no es centri únicament en temes de seguretat, sinó que també es comprometi amb el respecte a la vida, la integritat personal i els drets humans. És urgent, per això, que tots ens demanem què és el que està fallant a l’hora d’articular una política de fronteres basada en els principis humanitaris i capaç de garantir vies d’accés segures a les persones que fugen de la misèria i la violència que assola els seus països.
Reiteram el nostre rebuig a les devolucions sumàries. Apel·lam, en aquest sentit, al dictamen de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que ja al 2015 va advertir que l’esmena a la Llei d’Estrangeria aprovada en el seu moment no avala les devolucions automàtiques, a més de recordar l’imperatiu formulat perquè Espanya compleixi en aquesta matèria les seves obligacions internacionals amb el respecte als drets humans.
No volem acostumar-nos a l’immens sofriment humà del que som testimonis diàriament a les vides de tantes persones que segueixen arribant des de lÀfrica i que intenten accedir a Europa a la recerca d’una vida segura i digna. Feim una crida a la comunitat cristiana i a tota la ciutadania per mantenir-se alerta davant les causes d’aquesta sagnant realitat humana i treballar junts per evitar aquesta inhumanitat del filferro, i perquè el seu dolor i sofriment no es converteixin en una rutina deshumanitzadora.
Novament recordam l exhortació del Papa Francesc davant el Parlament Europeu: Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració si és capaç de proposar amb claredat la seva pròpia identitat cultural i posar en pràctica legislacions adequades que permetin tutelar els drets dels ciutadans europeus i de garantir al mateix temps l’acolliment als immigrants.