Amb motiu del Dia Internacional per a lEradicació de la Pobresa, que es celebra el dia 17 doctubre, la Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-Illes Balears, de la qual Càritas Diocesana de Mallorca nés membre actiu, va posar de manifest que a les Illes Balears segons indicador AROPE, el 263% de la població, gairebé 300 mil persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social. Així doncs, tot i la bona marxa del turisme, que és el sector productiu més important de les nostres illes, el creixement econòmic no està solucionant els greus problemes de pobresa que pateixen les Illes Balears.
Així mateix, es destacà que a larxipèlag el 104% de la població, quasi 115.000 persones viuen en situació de pobresa extrema, és a dir, sobreviuen amb menys de 332 al mes, xifra que evidencia que aquests suposats brots verds de la economia no arriben a tots els grups de la població. En aquest sentit, cal dir que Balears té la tercera taxa més alta de pobresa extrema, després dAndalusia i Canàries. Sha de recordar que els pobres són els primers en pagar les conseqüències de la crisi però, alhora, són els darrers als quals arriba els beneficis del creixement econòmic.
Daltra banda, lInforme de lEstat de la Pobresa de lEAPN posa en relleu que el 77% de la població, quasi 85.000 persones de larxipèlag viuen en situació de Privació Material Severa. En relació amb aquest indicador, gairebé 41.000 persones no poden menjar almenys dos cops a la setmana carn o peix; 444.000 no tenen capacitat per afrontar les despeses imprevistes, més de 230.000 persones tenen retards en el pagament de les seves hipoteques o lloguers i més de 81.000 persones no poden mantenir el seu habitatge amb una temperatura adequada.
La Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-‐Illes Balears també vol fer palès que el 84% de la població menor de 60 anys resident a les Balears viu en llars amb baixa intensitat de treball, el que suposa més de 74.000 persones. Dada que sembla encoratjadora si la comparem amb la resta de lEstat Espanyol, però que ens condueix a afirmar que actualment tenir una feina no vol dir sortir de la pobresa, donat que locupació laboral que sestà generant en aquestes moments és de pitjor qualitat que abans de la crisi. No en va, avui en dia sha generalitzat la categoria laboral de els treballadors pobres, que defineix a totes aquelles persones que disposen dun treball precari, temporal i insegur. Per tant, es constata un augment de la desigualtat social entre rics i pobres a la nostra societat.
Pel que fa a lEstat espanyol, les dades no són més encoratjadores. LInforme de lEstat de la Pobresa de lEAPN assenyala que 135 milions de persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social, de les quals més de 3.500.000 persones pateixen pobresa extrema.
Quant a la pobresa infantil a lEstat espanyol, les dades de linforme són preocupants: més dun de cada tres nins i nines vieun situacions de precarietat. Cal destacar en relació amb aquest punt, la difícil situació que les famílies monoparentals amb un o més nins dependents. Actualment, més de la meitat de les persones que viuen en llars monoparentals estan en risc de pobresa i/o exclusió social.
El proper dilluns dia 17 dOctubre es celebra el Dia Internacional per a lEradicació de la Pobresa i des de Càritas Diocesana de Mallorca i totes les entitats que conformen la Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-illes Balears es convida a tota la ciutadania a unir-se a lacte públic que es farà de 18 a 20 h a la Plaça Espanya de Palma, que vol donar veu a les persones en situación dexclusió social i demanar un compromís dels governs per a eradicar la pobresa.
Trobareu més informació a http://xarxainclusio.org