Més de 30 persones, procedents de parròquies i entitats de Palma, Inca i Felanitx, varen participar el passat 27 i 28 de febrer a la posada en marxa de l’Institut de la Família de Mallorca, una iniciativa conjunta del Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG) i de la Delegació de Família i Vida del Bisbat de Mallorca. El director de l’Institut Universitari de la Família de la Universitat Pontifícia Comillas i doctor en Sociologia Fernando Vidal va ser el dinamitzador del Rellotge de la Família, un taller pràctic de reflexió sobre el projecte de vida en comú, que de forma amena i intensa atorga eines per tenir cura, renovar i enfortir convivència i compromisos. El taller comptà amb l’assistència del bisbe Javier Salinas.
El mètode ha estat desenvolupat i perfeccionat des de les Comunitats de Vida Cristiana (CVX), basant-se en simulacions de situacions habituals (tant en la relació de parella com en la comunicació amb els fills), acompanyades d’exercicis de reflexió (tant en solitari, com en parella i conjuntament amb la resta de participants) sobre el model de convivència escollit i què s’ha après dels fracassos obtinguts, acabant en propostes concretes per a la renovació del projecte conjunt i per a millorar la presa de decisions.
Els projectes i les prioritats dels integrants d’una unitat familiar canvien amb el pas dels anys: la rutina i el viure la relació en mode ‘tarifa plana’, descuidant comunicació, diàleg i la capacitat de perdonar i de celebrar pot enfonsar qualsevol relació. «El voluntarisme fa trencar com a parella, i tan perillós és ser explosiu com implosiu» en la convivència, explicà Fernando Vidal. L’alternativa: mai no descuidar moments per al creixement, tant individual com a conjunt, i mirar les inversions en afecte: «L’afecte posat en l’altre no fracassa. Per poder-nos abraçar, ens hem de desarmar. De què et serveix guanyar el món si et perds a tu mateix?», ha afegit Vidal. Una aposta per conrear l’apassionant i difícil art de trobar els temps precisos per pronunciar les paraules justes i suficients, sense renunciar «a viure a fons les coses, a viure des del cor i des del lliurament. Com més et lliures, més tu ets».