La llegendària «Menorà», el canelobre de set braços d’or pur que Déu ordenà construir a Moisès d’acord amb una minuciosa descripció que Ell Mateix proporcionà, com explica el llibre de l’Èxode, ha inspirat la primera exposició conjunta dels Museus del Vaticà i el Museu Jueu de Roma. Més d’un centenar d’objectes de museus de tot el món, entre els quals es troba el Museu Capitular de Mallorca, s’exhibiran a la Ciutat Eterna durant dos mesos a l’exposició «Menorà, culte, història i mite».
Seran dues de les peces més interessants i monumentals del Museu de la Catedral, els dos canelobres de plata de la Sala Capitular Barroca, les encarregades de contribuir en el diàleg que es vol establir entre el Vaticà i la Comunitat Jueva de Roma, per facilitar la unitat i la comprensió mútua.
La presència de les dues peces d’orfebreria mallorquines a la mostra s’explica pels set braços que tenen els canelobres, que, encara que s’emmarquen dins el cristianisme, són el resultat de la transformació litúrgica de la «Menorà» en un símbol del ritual catòlic i la religió cristiana.
Han estat necessaris tres anys i mig de treball per poder desenvolupar aquest extraordinari projecte que trasllada fins a Roma peces d’incalculable valor de museus de diferents parts del món amb l’objectiu de difondre els orígens de la «Menorà», símbol per excel·lència del judaisme i de l’estat d’Israel.
L’exposició reunirà a Roma joies custodiades habitualment a museus com el Louvre de París, la National Gallery de Londres, l’Israel Museum i la National Library of Israel de Jerusalem, el Kunsthistorisches Museum i el Albertina de Viena o el Kupferstichkabinett de Berlín. També del Museu Jueu de Nova York, del Museu Arqueològic de Nàpols o dels museus hebreus de Pàdua, Florència i Nàpols, entre d’altres.
La mostra es podrà visitar des del 15 de maig fins al 23 de juliol.
La «Menorà»
La «Menorà» va ser un canelobre de set braços realitzat per a ser col·locat en el Primer Temple de Jerusalem, que va quedar destruït sota les ordres del rei de Babilònia Nabucodonosor II en l’any 586 aC.
En paraules del rabí Riccardo Di Segni: «Aquesta mil·lenària i misteriosa peça d’orfebreria representa la llum de Déu que s’estén cap a la humanitat a través de la flama que brilla i que és encesa pels sacerdots». La importància d’aquest llum d’oli és tal que es considera símbol nacional hebreu.
Altres fonts expliquen que és possible que la «Menorà» sigui a més una representació simbòlica de l’esbarzer ardent inicialment percebut per Moisès a la muntanya Sinaí.
Els dos canelobres de la Sala Capitular Barroca de la Seu
El Capítol catedralici, interessat a decorar l’altar major amb dos sumptuosos canelobres per a les festes de gran solemnitat, va iniciar les gestions el 1702 per adquirir aquestes dues peces d’argenteria. Els dos canelobres de plata van ser dissenyats pel mallorquí Joan Roig i realitzats per Joan Matons, orfebre barceloní que, ajudat per molts oficials, va treballar en ells més d’onze anys a partir de l’any 1704, quan va signar el contracte amb el Capítol.
Aquestes dues magnífiques peces, que pesen 250 quilos i fan 1’65 metres d’alçada cadascuna, van ser exposades a l’Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929. Recentment també es varen exposar a «A Su imagen», una mostra que es va inaugurar a finals de 2014 al Centre Cultural Fernán Gómez de Madrid.
Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=UNA_PART_DE_LA_SEU_DE_MALLORCA,_A_ROMA&¬icia_id=9982